Ananas is rijk aan antioxidanten, verfrissend, caloriearm, …
Het is ook één van de zeldzame vruchten die het hele jaar door verkrijgbaar zijn zonder hun smaak te verliezen.
 Ananas is even lekker vers als in blik,
en hoort dan ook beslist thuis bij de fameuze "vijf porties" groenten en fruit per dag

Bij het ontbijt, als lichte snack, als dessert, bij de barbecue, met vlees of vis, … :
Ananas doet het altijd even goed op ons bord.
Hij houdt van zon (hij groeit immers in tropische gebieden), en zijn kweekduur bedraagt 18 maanden, terwijl dat voor
de meeste andere vruchten slechts ongeveer 4 maanden is.
 Hij wordt rijp geplukt en ligt daarom meestal "verbruiksklaar" in de winkelrekken.
Bovendien heeft hij nog een ander record op zijn naam: zijn gewicht.
Een ananas kan immers tot 9 kg wegen, al schommelt zijn gemiddeld gewicht tussen 1,3 en 4 kg

De ananas is caloriearm (51 kcal per schijf van 100 g) en vezelrijk.
Ideaal dus voor wie 's winters een vitamine C-kuur wil volgen.
Deze antioxidant versterkt de afweer
en is uitstekend voor de huid, die het vaak zwaar te verduren krijgt door de kou.
Hij helpt immers het collageen te handhaven, het belangrijkste bestanddeel van het bindweefsel,
dat de huid elastisch houdt en extra glans geeft.
Eén grote schijf verse ananas (als u hem kookt, gaat de vitamine C bijna volledig verloren) dekt al meer dan de helft
van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 Het is ook een rijke bron van mangaan en vitamine B1 en B6

Sommige ananassoorten zijn heel bleek. Mooi gele ananassen zijn
ideaal, want ze bevatten veel provitamine A of bètacaroteen. Die verhoogt ook onze
weerstand tegen infecties en is heel goed voor de huid.
Haar effect op de opperhuid is structureel en functioneel: ze voorkomt dat de huid uitdroogt.
Kortom, een schijf ananas is zowat een deugddoend streepje zon voor de huid

 

Pineapple upsidedown cake



250 gram boter
200 gram witte basterd suiker
250 gram zelfrijzend bakmeel / bloem
4 eieren
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepel ananas-essence/aroma
1/2 (halve) blik ananasschijven
1/2 (halve) kopje ananas sap. (kan ook vocht van ananasschrijven gebruiken)
3 eetlepels bruine suiker
bakpapier
cakevorm

Verwarm de oven op 175 graden C.
Bedek de bodem en zijkanten van cakevorm met bakpapier.
Je kan cakevorm met beetje boter insmeren zodat bakpapier blijft plakken
Strooi de bruine suiker op de (met bakpapier bedekte) bodem en leg de ananasschrijven er op.
Klop de boter met de suiker luchtig.
De eieren een voor een toevoegen en na elke ei goed kloppen.
Ananas-essence toevoegen en goed kloppen.
Het bakpoeder bij bloem toevoegen.
Afwisselend de bloem en anasassap toevoegen.
Het beslag in de cakevorm gieten en in de oven plaatsen.
De cake licht bruin en gaar bakken +/- 30 tot 45 minuten.
Om te kijken of het gaar is, na 30 minuten met satestokje prikken.
Als het stokje droog blijft, dan is het gaar.
De cake tien minuten in de vorm laten afkoelen en daarna op een bord en rooster keren.
Bakpapier voorzichtig eraf halen en laten afkoelen



Ananas-Kaasburger

2 hamburgers
2 hamburgerbroodjes
2 ananasringen
2 plakken Leerdammer
bladselderij
mosterdsaus


Rooster 2 hamburgers.
Leg op de onderste helft van de bollen.
Doe er een ananasring op en bedek met plakken Leerdammer.
Grill tot de kaas gaat smelten.
Doe de bovenste helft van de bollen erop en garneer met bladselderij.
Serveer met mosterdsaus

Ananas-Abrikozen muffins



250 gram patentbloem
2 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. baking soda
1/2 t.l. zout
113 gram roomboter (beetje zacht)
1.1/2 t.l. fijngeraspte sinaasappelschil (bij voorkeur van een navelsinaasappel)
1 t.l. fijngeraspte citroenschil
150 gram superfijne kristalsuiker
2 eieren maat M
1 t.l. pure vanille extract
240 gram volle yoghurt
75-100 gram gedroogde gesuikerde ananasstukjes
50-75 gram gedroogde abrikozen
kristalsuiker
Papieren vormpjes

Giet kokend water op de gedroogde abrikozen en laat deze een 1/2 uur wellen.
Snijd de gewelde abrikozen in 8 puntjes.
Snijd de ananasstukjes in schijfjes van een 1/2 cm dik.
Verwarm de oven voor op 190 °C graden.
Bekleed 2 muffinvormen met papieren vormpjes (caises).
Meng in een kom de patentbloem, bakpoeder, baking soda en zout en zet het apart.
Snijd de boter in stukjes en mix het, samen met het raspsel, luchtig.
Voeg lepel voor lepel de superfijne kristalsuiker toe (in 2-3 minuten).
Schrap de zijkanten van de kom regelmatig schoon met een spatel.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg de volgende pas toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen.
Voeg de vanille extract toe en mix het geheel tot een egaal beslag.
Voeg het bloemmengsel en de yoghurt om de beurt toe: het bloemmengsel in 3 delen, de yoghurt in 2 delen.
Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel.
Schraap de zijkanten van de kom regelmatig en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag.
Mix, nadat alle ingrediënten zijn toegevoegd, nog 10 seconden.
Schep met een spatel de stukjes fruit door het beslag.
Vul d.m.v. een ijslepel met de inhoud van 1/4 cup de papieren vormpjes.
Strooi over ieder vormpje een 1/2 t.l. kristalsuiker (ik heb iets minder gebruikt).
Bak de muffins in 22-25 minuten goudbruin en gaar: wanneer je met een vinger op de bovenkant drukt, veert het weer terug.
Laat de muffins afkoelen.



Pina Colada

1 borrelglas witte rum
3 borrelglazen ananassap
1 borrelglas cocosmelk of coconut cream
Ananas
Kers


Roer de witte rum, ananassap en cocos- melk of coconut-cream heel goed met veel ijs
Garneer met een schijf ananas en een kers

Ananasrijst

150 gram Basmatirijst
150 gram ananas
3 eetlepelsolie
2 eetlepels handje pinda`s
1 theelepel bouillonpoeder
1 theelepel sambal oelek
1 eetlepel vissaus (Thais)
2 bosuitjes
verse koriander


Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
Halveer de ananas en snij het vruchtvlees uit de helften.
Verwijder de harde kern en snij het vruchtvlees in stukjes.
Snij het uitje in ringetjes.
Verhit de olie in een wok en bak de rijst en ananas al omscheppend circa 3 minuten.
Schep de sambal, vissaus en bouillonpoeder erdoor.
Schep de rijst in de halve ananassen en strooi de pinda's erover.
Garneer met koriander

Kipkerry met ananas

400 gram kip (filet)
2 eetlepels geroosterd mild kerrie poeder
klontje boter
1 ui
1 tomaat
1 eetlepel water
wat bloem
zout
ongeveer 1 glas melk of yoghurt
1 blikje met stukjes ananas


Snijd de kipfilet in blokjes.
Doe een eetlepels bloem in een kom en voeg daar zout aan toe.
Haal de stukjes kip door de bloem heen, zodat de kip ermee bedekt is.
Laat de ananas uitlekken.
Snijd de tomaat in kleine stukjes en verwijder het hart en de zaadlijsten.
Snipper het uitje heel fijn en meng met de kerrypoeder
Klontje boter laten smelten
Doe ui en kerry in de pan en bak even aan
Voeg de kip toe en laat meebakken tot ze bruinig is
Voeg de ananas toe en laat even meebakken
Doe de tomaten erbij
Voeg ca 200 ml melk erbij
Roer tot alles mooi gebonden is,,
Maak op smaak met peper en zout
Lekker met rijst

Schnitzel Hawai



2 Wiener Schnitzels (niet gepaneerd)
2 plakken Yorkham
4 schijven ananas
plakken kaas
Broodkruim of paneermeel
Eiwit

Leg op de schnitzel een plak ham
Hierop een schijf ananas
Daarop een plak kaas
Vouw de schnitzel dubbel en steek hem vast met prikker
Paneer de schnitzel
Eerst door losgeklopte eiwit
Daarna door het broodkruim of paneermeel

Doe klontje boter of braadprodukt in de koekenpan
Laat het bruinen en doe de schnitzel in de pan
Af en toe keren
Laat op half hoog vuur de schnitzels gaar en mooi bruin worden
Lekker mer rijst en sperzieboontjes

Ananas wentelteefjes

per persoon 2 sneetjes wit brood
roomboter
blikje ananas of verse
1/2 theelepel speculaaskruiden
eventueel nog een 1/2 theelepel kaneel extra
2 eieren
scheutje slagroom
2 theelepels rum of wat ananas sap
1 theelepel suiker

Besmeer de boterhammen met roomboter, goed langs de randen.
De ananas prakken met de kruiden en uitsmeren op de boterham.
Dan de twee boterhammen goed op elkaar drukken.
De eieren in een kom doen en klutsen.
Wat room er bij en een snuifje kruiden.
Weer klutsen.
Wat boter in de pan en een boterham door het mengsel halen.
Bak die ongeveer 1 1/2 min in de koekenpan, dan omdraaien en de andere kant bakken.
Sprenkel er voor het serveren nog wat kruiden overheen en een theelepel suiker

Ananaskwarktaart



6 blaadjes gelatine
1/2 pak lange vingers
1 blik ananasschijven
1/8 liter slagroom
500 gram magere kwark
100 gram witte basterdsuiker
bakpapier

Week de blaadjes gelatine 10 minuten in koud water.
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier zodat de taart na afloop makkelijk uit de vorm gehaald kan worden.
Beleg de springvorm met de lange vingers, met de suikerkant naar boven.
Giet 1 dl van het ananasvocht in een pannetje en verhit het tot het bijna kookt.
Los hierin de goed uitgeknepen blaadjes gelatine op.
Laat het al roerende afkoelen tot lauwwarm.
Klop de slagroom bijna stijf.
Meng de kwark met de basterdsuiker.
Roer er het afgekoelde ananassap door.
Spatel vervolgens de slagroom door het kwarkmengsel.
Giet het mengsel op de lange vingers.
Zet de taart in de koelkast en laat deze in 4 uur goed opstijven.
Snijd de ananasschijven in vieren en garneer de taart ermee