Maria`s Pestoaardappeltjes uit de oven...

Ingredienten:

600 gr aardappelen
(zelfgemaakte) rode of groene pesto
scheutje ketjap
zout en peper
geraspte kaas naar smaak
knoflookteentjes naar smaak
olijfolie

Bereiden:

Was de aardappelen goed en laat ze in de schil
Kook ze ongeveer 10-15 minuten voor
Giet ze af en droog ze goed af met een schone theedoek
Doe 2 - 3 eetl pesto in een kom.
Voeg dan de peper, het zout, de ketjap, de uitgeperste knoflook en de geraspte kaas toe.
Meng dit doorelkaar totdat het een glad geheel wordt.
Mocht dat niet helemaal lukken voeg dan een scheutje olijfolie aan het mengsel toe.
Snij de aardappelen in stukken zo groot als je wilt en doe ze daarna in de ingevette braadslee.
Voeg dan het pesto-mengsel toe en meng het goed door de aardappelen heen.
Zet de braadslee in het midden van de oven en bak ze nog zo'n 20 minuten op ongeveer 200?/225?C in de oven totdat ze lekker knapperig zijn geworden.
Mocht dat niet helemaal lukken zet ze dan eventjes onder de grill. Pas op voor aanbranden!
Lekker bij biefstuk en salade! Je kan ook kant-en-klare voorgekookte aardappeltjes nemen natuurlijk, bijvoorbeeld van Celavita! Ook lekker en zeer snel!

Feta-aardappelbeignets

Ingredienten:

400 gr aardappelen, gekookt en gepureerd
120 gr feta, verkruimeld
1 ei, geklopt
3 lente-uitjes, fijngehakt
3 el verse dille, fijngehakt
1 el citroensap
schil van halve citroen, fijn geraspt
zwarte peper, versgemalen
bloem
olijfolie

Bereiden:

Meng in een middelgrote kom de aardappel, de feta, het ei, de lente-uitjes, de dille, het citroensap en zwarte peper tot een mooie massa.
Dek het af en koel dit ongeveer anderhalf tot 2 uur, totdat het mengsel stijf is.
Rol vervolgens met koude, natte handen balletjes, ongeveer de grootte van een golfballetje.
Druk ze daarna plat en bestuif ze met bloem.
Verwarm een beetje olie in de koekenpan en bak een paar tegelijkertijd totdat beide zijden bruin zijn.
Laat de beignets uitlekken op keukenpapier.
Serveer direct.



Bacon-aardappelkoek

Ingredienten:

750 gr aardappelen, geschild en grof geraspt
15 gr boter
2 el plantaardige olie
1 ui, fijngehakt
6 plakken bacon, zonder zwoerd in repen van 1 cm
1 middelgroot ei, geklopt
1 el bloem
2 el verse peterselie, fijngehakt
zwarte peper

Bereiden:

Doe de geraspte aardappelen in een schone theedoek en wring er al het overtollige vocht uit.
Verwarm 1 eetlepel van de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en fruit hierin de ui en de bacon in 5-8 minuten.
Schep de aardappelrasp in een grote kom.
Roer er de gebakken ui en bacon, het ei, de bloem, peterselie (of bieslook) en wat peper doorheen.
Verwarm dan de helft van de rest van de olie in de koekenpan, voeg het aardappelmengsel toe en druk het goed plat tot een platte, ronde koek.
Bak de aardappelkoek 10-15 minuten op een laag vuur of totdat de onderkant mooi bruin en knapperig is.
Laat de aardappelkoek op een groot bord glijden en draai hem met behulp van een ander bord om.
Doe het resterende beetje olie in de koekenpan en laat de aardappelkoek met de ongebakken kant naar beneden weer terug in de pan glijden.
Bak ook deze kant 10-15 minuten op laag vuur of totdat ook deze kant weer bruin en knapperig is.

TIP:
Je kunt ook kleinere porties bakken
Zo krijg je kleine aardappelpannenkoekjes.

Gevulde krieltjes met zalm

Ingredienten:

48 krielaardappeltjes in de schil
zout en peper
1 el olijfolie
150 gram gerookte zalm, fijngesneden
3 el zure room
2 sjalotjes, fijngesnipperd
2 tl mierikswortel of neem wasabipasta, gebruik dan 1 tl
1/2 bosje bieslook, fijngehakt (hou wat achter als garnering)
50 gr gerookte zalm in 24 kleine vierkantjes gesneden (garnering)
imitatiekaviaar

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200?C.
Snij alle aardappeltjes in 2-en.
Meng ze in een grote kom met de olijfolie en zout en peper.
Leg ze met het snijvlak naar beneden op een bakplaat en bak ze ongeveer 20 minuten totdat ze gaar zijn.
Laat ze daarna helemaal afkoelen
Meng de fijngesneden gerookte zalm met de zure room, de fijngesnipperde sjalotjes, de mierikswortel of wasabipasta en de fijngehakte bieslook in een kom door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Hol met een theelepeltje de krieltjes een klein beetje uit.
Snij een dun plakje van elk krieltje af zodat ze rechtop kunnen staan.
Vul de krieltjes met de zalmvulling
Garneer met een plakje gerookte zalm, wat bieslook en wat imitatiekaviaar.
Lekker is ook om de zure room te vervangen door bijv boursin

Dirk`s aardappelsalade

Ingredienten:

Aardappels,
Uitjes,Lenteuitjes,
Augurkjes,
Radijsjes,
Selderijstengels,
Paprika,
Worteltjes,,
Mayonaise of Creme Fraiche
gelijke hoeveelheid gele Mosterd,
Eieren,
Sla

Bereiden:

Aardappelen koken,af latenkoelen en in dobbelsteentjes snijden,overige groente ook in dobbelsteentjes snijden.eieren hard koken en in stukjes snijden
Alles in een grote schaal en met mayonaise of de creme fraiche en de mosterd door elkaar husselen,zout en peper naar smaak.
Doe de sla op een groot bord en schik de salade erop
Lekker met brood of bij de bbq.
 (de hoeveelheid van de ingredienten is naar eigen smaak)

 

Aardappel met appel uit de oven

Ingredienten:

1 kilo grote vastkokende aardappelen
2 grote uien
50 gram boter
150 gram mager rookspek in blokjes
0,5 liter apelsap
1 kippenbouillontablet
0,5 theelepel rozemarijn
versgemalen peper
 4 grote appels
150 gram plakjes spek

Bereiden:

Schil de aardappelen, kook ze in een bodempje water met wat zout halfgaar, laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes.
Maak de uien schoon, halveer ze en snijd ze dan in smalle ringen.
Doe de helft van de boter in de pan en bak hierin het rookspek uit.
Voeg dan de uien toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee.
Giet de appelsap in een steelpan, breng het aan de kook en los hierin het bouillontablet in op.
Roer er dan wat peper en de rozemarijn door.
Was de appels, haal er met een appelboor het klokhuis eruit en snijd ze in plakken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een ovenschaal in met de resterende boter.
Leg eenderde van de aardappel- plakjes op de bodem, daarop de helft van de appelplakken, de helft van het spek- uimengsel, dan weer aardappelplakjes, appelplakken, spek-uimengsel en als laatste laag aardappelplakjes.
Giet er het appelsapmengsel over en leg er de plakjes ontbijtspek over.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven.
 Verwijder na 15 minuten het folie, zodat het spek lekker knapperig wordt

 

Aardappelomelet met paprika

Ingredienten:

8 aardappelen (Bintje)
1 paprika (groen)
1 paprika (rood)
4 cl olijfolie (extra vierge)
 4 eieren
 1 dl room
60 g emmental (geraspt)
1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
zout

Bereiden:

De aardappelen schillen en gaarkoken in licht gezouten water.
 Afgieten en even laten afkoelen.
De paprika's schoonmaken en in reepjes snijden.
De aardappelen in schijfjes snijden.
Beide onder af en toe roeren gedurende 10 minuten bakken in hete olie tot de aardappelen een korstje krijgen.
 De eieren loskloppen met room en kaas.
Het mengsel over de aardappelen gieten.
De eieren laten stollen en bestrooien met fijngehakt bieslook

 

Jeanne`s Aardappelpuree

Ingredienten:

1 kilo kruimige aardappelen
Creme fraiche (klein bekertje
Klontje boter
Peper
Zout
Nootmuskaat
Bieslook
Uitje
1 Knoflookteentje

Bereiden:

Kook de aardappelen met het zout gaar
Giet ze af en stamp ze fijn
Fruit het uitje aan in boter met het knoflookteentje (laat niet te bruin worden)
Doe dit bij de aardappelen
Doe er de creme fraiche door met de boter
Klop goed door elkaar met garde
Maak op smaak met peper en nootmuskaat
Roer er tot slot de bieslook en de ui door.