De aardappel is zeker geen
saaie knol. Wereldwijd zijn
er in totaal meer dan 250
verschillende
aardappelrassen.
Net zoals we verschillende
soorten groenten eten,
kunnen we dus ook
verschillende soorten
aardappelen uitproberen.
Aardappelen kunnen bovendien
op tal van manieren worden
bereid: gekookt of gestoomd,
met of zonder schil, in een
aardappelsalade, als puree
met melk of bouillon, in een
stamppot met (veel) groenten,
gepoft in de oven om ze
vervolgens met diverse
ingredienten te vullen enz.
Er gaat voor mij niets boven
een goed nederlands produkt..
Zo zijn enige rassen die
eerst alleen in frankrijk
werden geteeld nu ook in
Nederland te verkrijgen.
Er zijn telers die hun
produkten aan
boerderijwinkels en
cuisinairs slijten
Voor adressen kun waar je
hun produkten kunt kopen
....
kijk even bij Vrienden van
het Platteland of even
googlen...
Deze informatie heb ik van
een van de telers
Dit is zijn
website ....
Dank je wel voor de info Wim
Enige rassen....
Belle de Fontenay....
Belle de Fontenay is een oud
frans aardappeltje. Ze hoort
bij de primeurvarieteiten.
Ze worden gekookt in de
schil met een beetje boter.
Deze aardappel is langwerpig
van vorm met een gele schil
en cremegeel vruchtvlees.
Als vastkokende aardappel is
deze ook geschikt om te
bakken of in salade.
Lekker van smaak.
Bildstar....
Aardappel met een rode schil,
rond en vlakogig.
Vruchtvlees is geel.
Vrij vastkokend - blijft
heel bij het koken, maar
wordt aan de buitenkant een
beetje kruimig.
Geschikt voor koken, bakken,
ovenschotels, friet en
salades.
Dore....
Dore is een zeer vroeg ras,
met rondovale knollen, een
donkergele schil en
schubbige, ondiepe ogen.
Vroeg geoogst is Dore
kruimig na het koken; rijpe
(grote) knollen zijn los in
de kook ("afkokers").
Goed van smaak en kleur.
EERSTELING.....
andere namen zijn: muisjes,
muizen, nieuwe aardappelen...
Zeer vroeg ras, met
rondovale knollen, een gele
schil en ondiepe ogen.
Eersteling is vast in de
kook, niet melig en goed van
smaak en geur.
EIGENHEIMER of BORGER....
Middenvroeg ras met ovale
knollen, een gele schil en
vrij diepe ogen.
Na het koken mooi kruimig,
zuiver van kleur en goed van
smaak.
De lekkerste Eigenheimers
komen uit de grond van de
provincie Noord-Holland.
Irene
Vrij laat ras met ronde
knollen, een rode schil en
nogal diepe ogen.
Gekookt zuiver van kleur
maar vaak los (afkoker).
KRIEL AARDAPPELEN
Kleine ronde aardappeltjes,
vastkokend, geschikt voor
bakken en frituren.
Malta aardappel...
andere namen zijn: malta's,
alpha, sante....
Malta aardappelen is geen
rasnaam maar de naam voor
aardappelen afkomstig van
het eiland Malta. Meestal is
de Malta van het ras Alpha;
een laat ras aardappel
ontwikkelt in Nederland.
Het Nederlandse pootgoed
wordt uitgezet op het eiland
Malta.
In dit zuidelijke deel van
Europa waar in het voorjaar
de dagen korter zijn dan bij
ons ontwikkelt een laat ras
als Alpha zich als een vroeg
gewas.
De knollen van dit ras zijn
groot, rond-ovaal, vlakogig,
hebben meestal een wat ruwe
gele schil en lichtgeel
knolvlees.
De kwaliteit is goed; wordt
in Nederland zeer
gewaardeerd.
Nogal bloemig, vrij zuiver
van kleur en goed van smaak.
NICOLA.....
Vastkokende aardappel met
gele, gladde schil en geel
vruchtvlees, die bijna het
gehele jaar verkrijgbaar is.
Hij is lang ovaal van vorm
en heeft een volle smaak.
Geschikt voor alle
bereidingen.
OPPERDOEZER RONDE....
De Opperdoezer Ronde is een
uniek ras dat alleen goed
wil gedijen op wat hoog
gelegen, lichte zavelgrond
rondom Opperdoes.
De 150 hectare aardappelland
rondom dit West-Friese dorp
is de enige plaats ter
wereld waar deze vroege
aardappel geteeld wordt.
De 70 telers in Opperdoes
rooien hun aardappelen nog
op de ambachtelijke manier:
met de hand. Voor eind
september zijn alle
Opperdoezer Rondes uit de
grond, waarna zij via de
veiling hun weg vinden naar
de speciaalzaken.
Puur natuur en overheerlijk!
De opperdoezer ronde behoort
tot de vastkokende
aardappelsoorten.
Dit houdt in dat de
aardappel niet stuk valt
tijdens het koken.
Hiermee is de aardappel
geschikt voor zowel koken
als bakken.
POMME DE TRUFFE of
TRUFFELAARDAPPELS....
Dit is een donkerpaarse,
bijna zwarte aardappel van
onbekende origine, maar nu ook sinds kort in Nederland
geteeld
(Zeeland, Limburg).
Hij heeft een nootachtige,
wat melige smaak en past het
beste in een salade met een
eenvoudige dressing.
Een gezond aardappeltje
boordevol vitamientjes...
Deze aardappel behoudt zijn
paarse kleur tijdens het
koken.
LA RATTE....
Een Franse, vastkokende
aardappel met een gele
gladde schil en diepe ogen.
Hij smaakt naar kastanje en
is verrukkelijk in salades.
Deze word ook in Nederland
geteeld.
ROSEVAL....
Een langwerpige aardappel
met een roodroze kleur.
Hij is vastkokend en wordt
vooral gebruikt in koude
salades.
SANTE
Een bloemige aardappel,
ovaal van vorm, met een
lichtgele, gladde schil en
lichtgeel vruchtvlees.
Hij leent zich uitermate
goed voor de
milieuvriendelijke teelt.
Geschikt voor alle
bereidingen.
ZOETE AARDAPPEL....
andere namen zijn: Bataat,
Batate, Sweet potatoe
(Eng.), keladi (Ind.)
Vlezig verdikte, gevormde
wortels, die rond., eivormig,
of langwerpig van vorm
kunnen zijn.
De kleur varieert van wit of
lichtgeel tot roodachtig
violet.
Lengte tot 25 cm; doorsnee
tot 12 cm.
Knollen schillen, in blokjes
of schijven snijden, wassen
en koken, bakken of frituren
(in meelbeslag).
Ook: stomen, pureren, iets
zoeten en onder toevoeging
van meel kneden tot
balletjes die in olie worden
gebakken.
Pasteitjes van zoete
aardappeltjes en
sperciebonen......
225 g bladerdeeg,
1/2 ui gesnipperd,
1 teentje knoflook geperst,
1 el plantaardige olie,
1/2 tl verse gember geraspt,
1/2 tl chilipoeder, 1/4 tl
kurkuma,
1/2 tl gemalen komijn,
1 tl gemalen koriander,
1/4 tl mosterdpoeder,
1 middelgrote zoete
aardappel gekookt en in
kleine blokjes gesneden,
100 g sperzieboontjes in
stukjes,
2 el water,
zout en peper.
Bak ui en knoflook glazig in
de olie.
Voeg de gember en specerijen
toe en meng goed. Doe de
aardappel, boontjes en water
erbij en laat het geheel
ongeveer 5 minuten op een
laag vuurtje koken.
Laat het mengsel afkoelen en
breng op smaak met peper en
zout.
Maak van het bladerdeeg vier
cirkels.
Leg een kwart van de vulling
in elk deegrondje en
bevochtig de randen van het
deeg met een beetje water.
Druk de randen om de vulling
heen op elkaar. Prik in elk
pasteitje een gaatje en zet
ze 15 tot 20 minuten in een
op 200 graden voorverwarmde
oven.