Bij
pasta denken we natuurlijk vooral aan
macaroni, spaghetti en de andere
deegproducten die we uit Italië
kennen.
Toch zijn er ook pastasoorten die uit
Azië komen.
De Italiaanse pastasoorten worden
gemaakt van de harde tarwekorrels die
vermalen zijn tot bloem.
De Chinese en Japanse varianten zijn meer bekend onder de naam 'noodles'
(noedels) en worden gemaakt van
maïsmeel, tarwe, boekweit of mungbonen
( beter bekend als taugé) of
rijstebloem.
Noedels zijn meer doorschijnend van
kleur.
Net als bij de Italiaanse pastavariëteiten wordt bij noedels soms ei aan
het deeg toegevoegd om het wat fijner
en voedzamer te doen zijn. Zowel
noedels als pasta zijn vers te koop,
maar deze zijn maar kort houdbaar.
Over het algemeen gebruiken wij
gedroogde pasta's.
In tegenstelling tot pasta hebben de
noedels maar weinig voedingswaarde.
De kant-en-klare noedelsmaaltijden die
momenteel zo gepromoot worden voor de
snelle keuken, bevatten maar de helft
van de voedingswaarde die een normale
maaltijd moet bevatten.
Een actieve buitensporter heeft hier
dus zeker te weinig aan.
Terug
naar de pasta's.
Gekleurde pasta's worden gemaakt door
aan het deeg groente(puree) toe te
voegen.
Tomaat vormt rode, spinazie vormt
groene pasta.
Gele pasta krijg je door kurkuma of
saffraan aan het deeg toe te voegen.
Bruine pasta verkrijgt men door
paddestoelen toe te voegen en de
zwarte schijnt van inktvisinkt te
komen.
Pasta is in heel veel verschillende vormen verkrijgbaar.
Met name in Italië zijn de benamingen
soms per streek verschillend. Een
aantal is langzamerhand ook bij ons in
Nederland ingeburgerd. De fusilli is
een gedraaide pasta die in diverse
kleuren wordt aangeboden, tortellini
is een ringvormige variant die gevuld
kan zijn met kaas, tomaat of vlees.
Spaghetti en macaroni kent iedereen
wel, tagliatelle (lintpasta) lijkt op
bami of op een platgeslagen spaghetti,
lasagnette is z'n bredere broertje.
Farfalle is een mooie vlinderstrik,
ravioli een kussentje gevuld met
vlees.
En zo kunnen we nog wel een poosje
door gaan, zoveel vormen en
variëteiten zijn er!
Voor de buitenkok zit het
belangrijkste verschil vooral in het
volume dat de diverse gedroogde
pastasoorten hebben.
Macaroni en spaghetti zijn dan wat
efficiënter in te pakken dan de
farfalle.
Tortellini heeft een iets langere
kooktijd nodig dan macaroni.
Alle pasta is neutraal van smaak en
leent zich daardoor voor allerlei
smakelijke sausjes.
Zelf Pasta maken
Benodigdheden:
ca. 500 gram bloem
6 eieren
2 eetlepels olijfolie
zout
Bereiding:
Zeef de bloem en maak een
bergje op je werkblad
Maak in het midden een
kuiltje, breek hier de
eieren in
Voeg de olie en het zout toe
Kneed alles tot een soepel
deeg dat niet meer kleeft
Laat het deeg een uurtje
rusten in een vochtige
theedoek
Rol het deeg daarna op een met
bloem bestoven werkblad, of
met een pastamachine uit tot
een dunne lap.
Plooi de lappen in 2 en rol ze
nogmaals uit (of nogmaals door
de pastamachine), en herhaal
dit een paar keer tot je
eindigt met de gewenste dikte
van de pasta
.
- snijd hem (of laat hem
snijden door de pastamachine)
in de gewenste vorm
.
- Laat de pasta enkele uren
drogen
- kook deze eigengemaakte
pasta in een pot met ruim
water en zout tussen 2 en 5
minuten (afhankelijk van de
dikte/vorm) 'al dente'
Pasta
Verde:
Zelfde recept als hierboven,
maar voeg met de eieren 50 g.
gekookte spinazie toe,
die
gepureerd of erg fijn is
gehakt, waardoor de pasta een
groene kleur krijgt.
|
|
Met mijn dank aan
Leny Visscher voor dit artikel......
|