Pasta.......

 

 


 

 

 

Bij pasta denken we natuurlijk vooral aan macaroni, spaghetti en de andere deegproducten die we uit Italië kennen.
Toch zijn er ook pastasoorten die uit Azië komen.
De Italiaanse pastasoorten worden gemaakt van de harde tarwekorrels die vermalen zijn tot bloem.
 De Chinese en Japanse varianten zijn meer bekend onder de naam 'noodles' (noedels) en worden gemaakt van maïsmeel, tarwe, boekweit of mungbonen ( beter bekend als taugé) of rijstebloem.
Noedels zijn meer doorschijnend van kleur.
 Net als bij de Italiaanse pastavariëteiten wordt bij noedels soms ei aan het deeg toegevoegd om het wat fijner en voedzamer te doen zijn. Zowel noedels als pasta zijn vers te koop, maar deze zijn maar kort houdbaar.
Over het algemeen gebruiken wij gedroogde pasta's.
In tegenstelling tot pasta hebben de noedels maar weinig voedingswaarde.
De kant-en-klare noedelsmaaltijden die momenteel zo gepromoot worden voor de snelle keuken, bevatten maar de helft van de voedingswaarde die een normale maaltijd moet bevatten.
Een actieve buitensporter heeft hier dus zeker te weinig aan.

Terug naar de pasta's.
Gekleurde pasta's worden gemaakt door aan het deeg groente(puree) toe te voegen.
Tomaat vormt rode, spinazie vormt groene pasta.
Gele pasta krijg je door kurkuma of saffraan aan het deeg toe te voegen.
Bruine pasta verkrijgt men door paddestoelen toe te voegen en de zwarte schijnt van inktvisinkt te komen.
 Pasta is in heel veel verschillende vormen verkrijgbaar.
Met name in Italië zijn de benamingen soms per streek verschillend. Een aantal is langzamerhand ook bij ons in Nederland ingeburgerd. De fusilli is een gedraaide pasta die in diverse kleuren wordt aangeboden, tortellini is een ringvormige variant die gevuld kan zijn met kaas, tomaat of vlees.
Spaghetti en macaroni kent iedereen wel, tagliatelle (lintpasta) lijkt op bami of op een platgeslagen spaghetti, lasagnette is z'n bredere broertje. Farfalle is een mooie vlinderstrik, ravioli een kussentje gevuld met vlees.
En zo kunnen we nog wel een poosje door gaan, zoveel vormen en variëteiten zijn er!
Voor de buitenkok zit het belangrijkste verschil vooral in het volume dat de diverse gedroogde pastasoorten hebben.
Macaroni en spaghetti zijn dan wat efficiënter in te pakken dan de farfalle.
Tortellini heeft een iets langere kooktijd nodig dan macaroni.
Alle pasta is neutraal van smaak en leent zich daardoor voor allerlei smakelijke sausjes.

 


 

Zelf Pasta maken

Benodigdheden:

ca. 500 gram bloem
6 eieren
2 eetlepels olijfolie
zout

Bereiding:

Zeef de bloem en maak een bergje op je werkblad
Maak in het midden een kuiltje, breek hier de eieren in
Voeg de olie en het zout toe
Kneed alles tot een soepel deeg dat niet meer kleeft
Laat het deeg een uurtje rusten in een vochtige theedoek

Rol het deeg daarna op een met bloem bestoven werkblad, of met een pastamachine uit tot een dunne lap.
Plooi de lappen in 2 en rol ze nogmaals uit (of nogmaals door de pastamachine), en herhaal dit een paar keer tot je eindigt met de gewenste dikte van de pasta .
- snijd hem (of laat hem snijden door de pastamachine) in de gewenste vorm .
- Laat de pasta enkele uren drogen
- kook deze eigengemaakte pasta in een pot met ruim water en zout tussen 2 en 5 minuten (afhankelijk van de dikte/vorm) 'al dente'

Pasta Verde:
Zelfde recept als hierboven,
maar voeg met de eieren 50 g. gekookte spinazie toe,
die gepureerd of erg fijn is gehakt, waardoor de pasta een groene kleur krijgt.


 

Met mijn dank aan Leny Visscher voor dit artikel......