Er zijn maar weinig mensen in ons land die geen koffie drinken (ongeveer 9%).

Koffie wordt vooral thuis gedronken, maar ook op het werk en in horecagelegenheden.

 Koffie wordt dus echt de hele dag door gedronken.

Met 160 liter koffie per hoofd van de bevolking per jaar horen we wereldwijd tot de categorie 'enthousiaste koffie drinkers'.

 Alleen de Finnen, Zweden en Noren drinken meer.

Als je graag koffie drinkt, is het prettig dat er veel soorten te koop zijn.

 Het is niet meer even koffie kopen, maar een kwestie van kiezen, van varieren.

 Er zijn koffiebonen, gemalen koffie in diverse soorten, oploskoffie in potten en ook in eenpersoonssachets.

 Voor wie van espressokoffie houdt zijn er speciale bonen.

En er ligt bijvoorbeeld ook keurmerkkoffie in de winkels

Nederlanders hebben doorgaans een favoriet merk waaraan ze redelijk trouw zijn.

De meeste melanges zijn gebaseerd op een combinatie van Arabica- en Robusta-bonen.

 Vaak is de verhouding ongeveer tweederde Arabica, eenderde Robusta.

Maar er is ook een ruime keuze uit 100% Arabica of uit pittige melanges die voor het grootste deel uit Robusta-bonen bestaan.
Er zijn heel veel koffiesoorten met exotische namen als Sidamo of Kouillou.

 Het zijn allemaal varieteiten van de Arabica- of de Robusta-boon.

Andere voorbeelden zijn...

 de Kenya AA (aromatisch en fris van smaak),

de Colombia (volle, aromatische smaak),

 Costa Rica SHB (fijne, zachte smaak),

de Sumatra Lintung (zwaar en krachtig),

de Maragogype (extra grote boon)

 en de Togo (pittig, zuiver van smaak).
Wie in de schappen van de supermarkt of de speciaalzaak kijkt, ontdekt dat er allerlei variaties te koop zijn die het koffiedrinken tot een speciaal moment maken.

Zo is er bijvoorbeeld de 'single origin'

Single origin.

'Single origins' zijn luxe koffiesoorten uit exotische oorden.

Ze hebben een meer uitgesproken smaak dan de gangbare koffie.

Ze worden verkocht onder namen als Antigua (Guatemala) en Sidamo (Ethiopie).

Espresso

Espressokoffie bestaat uit bonen die speciaal gebrand zijn.

 Espressobonen worden extra fijn gemalen om te kunnen worden gebruikt in het espresso-apparaat.

Het water wordt onder hoge druk (9 atmosfeer) door het koffiemaalsel geperst.

 Een goede espresso heeft een fraai gesloten cremelaagje.

Een cappuccino heeft espressokoffie als basis

Schuimlaagje

De cremelaag van een espresso moet eigenlijk mooi gesloten zijn.

Even testen door een klein schepje suiker voorzichtig op de cremelaag te strooien.

 Op een kwalitatief goede espresso blijft de suiker even liggen voordat de korrels langzaam naar de bodem zakken.

Capuccino

Voor een echte cappuccino - van oorsprong afkomstig uit Italie - wordt espressokoffie gebruikt.

 Schuimig opgeklopte melk en een vleugje cacao maken er een cappuccino van.

Oploskoffie.

Oploskoffie wordt gemaakt van gezette koffie die -om het water te laten verdwijnen- wordt gesproeidroogd in hete lucht of gevriesdroogd bij -40?C.

 Dan ontstaan pure korreltjes koffie die goed kunnen worden bewaard en met heet water of hete melk in een oogwenk een kop koffie geven.

 Er is traditionele instantkoffie die in glazen potten worden verkocht.

 Maar er zijn ook zogenaamde 'new instants' die in portieverpakkingen worden aangeboden

New Instants

'New instants' (bijvoorbeeld instant cappuccino of Wiener melange in portieverpakkingen) bieden volop variatie en zijn snel klaar.

 Daarmee wordt voldaan aan onze wens om op ieder moment van een kop koffie te genieten. Daarom zijn ze ook zo populair.

New instants worden steeds meer verkocht.

 Er zijn diverse soorten zoals cappuccino, espresso, cafe amaretto of 'koffie verkeerd'.

Keurmerk koffie.

Er zijn verschillende soorten die met een bepaald keurmerk worden verkocht. Zo is er bijvoorbeeld koffie met het merk Max Havelaar en biologische koffie te koop.
 

Er zijn verschillende initiatieven om het inkomen van kleine koffieboeren te verbeteren.

Bijna alle koffiebranders kopen een deel van hun koffie rechtstreeks van kleine boeren en cooperaties.

Dit betekent dat de tussenhandel in de landen van oorsprong zoveel mogelijk wordt overgeslagen.

Veel branders brengen deze koffie op de markt met het Max Havelaar Keurmerk.

Dit keurmerk garandeert de consument dat de koffie rechtstreeks is ingekocht van kleine producenten en dat aan bepaalde handelsvoorwaarden is voldaan.

Daarnaast bepaalt Max Havelaar een minimumprijs die vaak boven de wereldmarktprijs ligt. Een ander initiatief is dat van de Stichting Branders en Planters.

Deze stichting heeft contacten gelegd tussen cooperaties van kleine boeren en de Nederlandse koffiebranders.

 De boeren krijgen de op dat moment geldende prijs op de wereldmarkt voor hun koffie.

Via direct contact met de koffiebranders hebben de boeren rechtstreeks toegang tot de wereldmarkt.

De koffie wordt verwerkt in de gewone melanges van de branders.

 Al deze activiteiten hebben er voor gezorgd dat de situatie van veel kleine koffieboeren aanzienlijk is verbeterd.